Entre arrossars, ibers i conjunts medievals (El Baix Empordà II)

Vista de PalsEn aquest article ens movem pel triangle que formen Pals, Peratallada i Torroella de Montgrí, a l’interior del Baix Empordà. Amb l’excepció del Massís del Montgrí, el paisatge és més aviat pla, amb extensions de camps i conreus de tons daurats i verds, que envolten els petits pobles i conjunts medievals de la comarca.

Per a nosaltres, els indrets més característics i destacats són Pals, Peratallada i el Poblat Ibèric d’Ullastret, perquè ens mostren el patrimoni històric i cultural de la zona i ens permeten fer un petit viatge en el temps.

Carrer de Pals / Calle de PalsEl campanar gòtic del casc antic de Pals dels segles XV – XVI domina tota la regió. Els carrers dins del recinte emmurallat estan plens de racons molt fotogènics i amb petits detalls que evoquen l’època en què les torxes eren l’enllumenat del poble i els habitants anaven a peu o amb carro de cavalls. Ara, les botiguetes d’artesania i regals omplen els baixos de les cases antigues.

A Peratallada només s’hi pot entrar caminant. Afortunadament, el cotxe s’ha d’aparcar abans de creuar les portes de la vila. Carrerons estrets, de pedra, façanes amb heures, patis interiors, queden protegits per les muralles i el fossat que els envolten. En els darrers anys han proliferat els restaurants, les terrasses i les botigues de productes artesanals, però respectant l’arquitectura medieval. És un bon lloc per a una passejada romàntica i un bon sopar.

Si viatgem encara més enrere en el temps, al segle III a. C., i fem servir la imaginació, podem recórrer els carrers del Poblat Ibèric d’Ullastret, el més gran de Catalunya, on hi ha vestigis de les muralles, temples, cases, etc. de l’època. Com que està situat al Puig de Sant Andreu d’Ullastret, podem gaudir d’unes bones vistes dels voltants. Per accedir al jaciment cal pagar una entrada simbòlica, que també inclou la visita al Museu Monogràfic d’Ullastret.

Ruta en biciT’agrada la bicicleta i gaudir del paisatge al teu ritme, en lloc d’anar pendent del rellotge i el comptaquilòmetres?

Et recomanem tres itineraris quasi sense desnivell, que combinen asfalt i camins de terra, i d’una distància apta per a totes les cames:

–  La Gola del Ter (16 km aprox. anar i tornar): Com el seu nom indica, es tracta del tram final del riu Ter des de Torroella de Montgrí fins al mar. El pont que creua el Ter a l’entrada a Torroella de Montgrí és el punt d’inici i pots triar la riba dreta o l’esquerra, totes dues són paral·leles al curs del riu i no hi ha cap pas de l’una a l’altra. És un camí fàcil i agradable, i el premi en arribar a la desembocadura és una vista fantàstica de les Illes Medes. A més, et pots remullar al mar abans de tornar. Compte amb els mosquits al capvespre!

Palau-Sator–  Torrent – Fontanilles (16 km aprox. de ruta circular): Ja de petita feia aquesta ruta amb bici amb els pares i amics i, tot i que els poblets que creua s’han abocat més al turisme rural, encara mantenen l’essència d’aleshores. Tot i ser una carretera asfaltada, gairebé no hi ha tràfic i s’hi pot anar ben tranquil i parar per fer tantes fotografies com vulguis.

Comencem a Torrent, on hi ha un petit aparcament per deixar el cotxe, i ens endinsem per la carretera cap a Torrentí, Sant Feliu i Sant Julià de Boada, envoltats de camps que a la primavera són ben vermells i amb la representativa silueta de Pals sempre a la nostra dreta. Després, vorejant un camp de gira-sols, enfilem cap a Palau-Sator, que des de la carretera ens dóna la benvinguda amb la seva torre amb el rellotge solar. FontclaraSeguint enmig de camps d’arbres fruiters, sobretot  pomers, i amb el Castell de Montgrí al davant, creuem Fontclara i arribem a Fontanilles, des d’on tenim una molt bona vista del camí que hem fet. Aquest és el punt de retorn cap a Torrent. Si no volem repetir tot l’itinerari, des de Fontclara continuem recte i, un cop creuada la carretera de Palau-Sator, passem per una granja i enganxem el camí inicial entre Sant Julià i Sant Feliu de Boada. Si vols acabar l’excursió de manera dolça, et recomanem una visita al Museu de la Confitura de Torrent.

–  Els Arrossars de Pals: Situats al costat dret de la carretera que uneix Pals i Torroella de Montgrí, hi trobem un grapat de camins que s’endinsen enmig dels camps d’arròs. Recomanem deixar el cotxe en una esplanada propera a l’accés de  l’aeroclub i enfront d’una benzinera. Aquí, la distància i el recorregut el marca cadascú, ja que hi ha molts camins i moltes opcions. A nosaltres ens agrada fer el passeig per les Basses d’en Coll, on hi ha algun mirador per observar aus, i que et permet arribar fins a les dunes de la platja de Pals, on s’acaba aquest camí. Aquí no hi ha trams de bosc ni ombres, així que compte amb el sol. També per aquests camins, les vistes del Massís del Montgrí i del Castell són privilegiades.

Massís i Castell del Montgrí / Macizo y Castillo del MontgríSi després de tant observar el Castell de Montgrí de lluny, et vénen ganes de conquerir-lo, ho pots fer en només 45 minuts. Com? Hi ha un camí ben senyalitzat que s’hi enfila des de Torroella. Tot i el desnivell i que el darrer tram és força pedregós, és una pujada fàcil. Això sí, calça’t vambes i deixa les xancletes per a la platja. La façana, de l’any 1301, està molt ben conservada, però l’interior del castell és buit, de fet, no es va acabar de construir. Es pot caminar per la part de dalt  de la fortificació, on la vista abasta des de L’Estartit i les Illes Medes fins els camps i pobles més enllà del Ter.

Un llit, un mos, un bar…

Les Coques del Psss… és un restaurant-bar de Peratallada amb una carta variada i per a totes les butxaques. Les originals torrades amb pa de coca són la seva especialitat. La nostra preferida és la de Botifarra del Perol, amb una refrescant i saborosa amanida de fruites d’entrant. Reserva’t un foradet per als postres casolans, són boníssims!

Gelateria Dino-Pals: Una manera de rematar la visita al casc antic de Pals és fent parada a la gelateria de la Plaça Major. En aquest local amb molt bon rotllo, a més d’un bon assortiment de gelats i creps, et pots demanar una clara per fer passar la set i la calor. Saps com la fan? Combinen la cervesa amb granissat de llimona!

Altres articles de la Costa Brava i l’Empordà:

Un passeig per Calella de Palafrugell (El Baix Empordà I)

Cales de somni entre Begur i Tamariu (El Baix Empordà III)

L’Alt Empordà, bellesa natural

Posted on 14/09/2011, in CATALÀ, Escapades actives, Viatges and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: